Ajatuksia työelämän eroista moniammatilliselta Savolaismuijalta
Jatkuvasti huomaan, että herään ajatukseen
"miten tämä asia menisi toisessa työssäni ja miksi"
Alla vertailen tv-kuvauksia ja hoitoalaa. Ohessa esittelen itseni.
Työpäivät
-Kun menen osastolle, olen siellä välin 7-15, tai 13:45-22. Päivän ohjelma on jokseenkin rutinoitunut. Kun poistun, tiedän, että toiset henkilöt ottavat kopin ja jatkavat raporttini pohjalta ihmisten hoitamista. Minun ei edes haluta soittelevan ja kyselevän miten menee. Se olisi jopa loukkaavaa. (Poikkeuksena tietysti jos olisin vaikkapa unohtanut poistaa Nitrolaastarin illalla iholta.)-Kun menen tv-sarja/ elokuvan kuvauksiin, siellä työnkuvani on määritelty, mutta pitää sisällään paljon silppua erilaisista tehtävistä. Kun poistun kuvauksista, menen yleensä valmistelemaan seuraavan päivän, koska siihen liittyy uudet aikataulut ja uudet materiaalit jotka saavat usein viimehetken muutoksia jo vaikkapa säästä riippuen. Saatan jäädä lähettämään näyttelijöiden palkat, aikataulut, kuljetukset tms. Ja soittelen varmasti asioiden perään, varsinkin jos niitä ei kuvausten ohessa ole ehditty sopia. Päiväni on jotakin väliltä 8-15 tuntia.
Tämä on kinkkinen pulma, koska koen kulttuurin vahvuudeksi sen, että sen "oleminen elää".
Voin vaikuttaa asioihin ja opetella myös tietysti omalla kohdallani parempaa aikataulutusta ja en ole niin kiinni siinä, että olen todellakin melkein robotin lailla tietyn ajan ja tietyssä paikassa kiinni. Samalla olen jotenkin todella onnellinen ja helpottunut tällä hetkellä, koska minulla on selkeämpi päivittäinen työ ja työaika.
Alla Temen sivuilta löytyvä pätkä koskien työaikalain-muutosta, 6.12.2019.
"LAKI TUO JOUSTAVUUTTA TYÖAIKOIHIN JA
YLITÖITÄ VOI TEHDÄ NYKYISTÄ ENEMMÄN"
Uuden lain mukaan työpaikalla voidaan sopia kolmesta joustomahdollisuudesta ja lisäksi etätyön työaikamääräyksiä on täsmennetty:
- joustotyöaika
- liukuva työaika
- työaikapankki
- etätyö
Työaikalaki puhuu myös tottakai tekijän puolesta, koska se mahdollistaa erilaiset työtavat, jolloin työntekijä voi vaikkapa helpommin hoitaa perheen ja esimerkiksi harrastaa työn ohessa.
Työtehtävät
-Osastolla aamu klo 6 alkaa suihkuilla ja muilla pesuilla. Syömme aamupalaa klo 8, katsomme asiakkaiden lääkehoidon kuntoon sekä hoidamme tarvittaessa kotiutuksia, lääkärin kierrolla olevia asioita, lääkkeiden jakoa sekä tarvikkeiden ja tekstiilien tilauksia. Lounas on noin klo 12, sen jälkeen kierrämme koko osaston, että kaikilla on kaikki hyvin, kuivittelemme, pesemme, lääkitsemme, vaihdamme tarvittaessa. Klo 16 on päivällinen jonka jälkeen kierrämme kaikki huoneet, alamme mennä kohti iltatoimia ja rauhoitamme huoneita, annamme asiakkaille tilaa tv:lle / ulkoilulle/ ikkunan takaisille omaisille tms, kunnes iltapala tarjoillaan noin klo 19, josta uuden kierron kautta osasto hiljenee nukkumaan. Kirjaus on tärkeä osa päivää, se tapahtuu jokaisen vuoron jälkeen ja kattaa kaikki tehdyt hoitotyöt ja henkilön kohdalla olleet mahdolliset muutokset. Yöhoitajalle annetaan kattava raportti jotta hän voi jatkaa klo 22-06 välisen ajan. Alla Superin sivu, josta näette mitä lähihoitaja yleensä tekee:
https://www.superliitto.fi/tyoelamassa/lahihoitajan-tyo/
Kuvassa minä töissä lähihoitajana Lyhytaikaisen hoidon sekä Tehostetun palveluasumisen osastolla.
-Tv-sarjan/ elokuvan kuvauksissa aamuni alkaa yleensä sillä, että menen Call Sheetin pohjalta määrättyyn osoitteeseen, määrättyyn aikaan (jotka molemmat paikka ja aika vaihtuvat riippuen siitä mitä milloinkin kuvataan ja paljonko vaikkapa kellon tulee olla sarjassa, eli onko pimeää tms..) Kuvauksissa ollessani päällikkönä, olen kuvausten lähiesimies, eli läsnä kaikille. Vastaan siitä että saamme kaiken kuvattua hyvin ja turvallisesti. Samalla teen aikataulun kaikille, etsin työryhmän ja esiintyjät, joissakin tapauksissa kuvauspaikan sekä vastaan siitä että koordinaattori ja assistentti löytävät tarvittavat välineet kuvauksiin. 2.apulaisohjaajana toimiessa vastaan osittain roolituksesta, näyttelijöistä, avustajista, heidän saapumisestaan. Kuvauspaikalla kulusta, myös siitä mitä tekevät kuvassa ja heidän palkoistaan. Lasten kanssa toimiessa opetan repliikkejä ja toimintoja. Työtehtäviä on siis ripotellen pitkin päivää, ja ne ovat todella erilaisia.
Alla vasemmalla kuva hyvin normaalista tilanteesta "matkatoimistossani" sekä oikealla kuva Heinähattu, Vilttitossu ja ärhäkkä koululainen elokuvan setistä. Vierelläni ohjaaja Lenka Hellstedt sekä Vilttitossu Matilda Pirttikangas.
"Virhe on lahja"
-Osastolla emme voi tai saa tehdä sellaisissa asioissa virheitä jotka vaarantaisi ihmishengen.
-Tv-alalla koen, että virhe on lahja. Niistä opitaan, niitä kaivataan ja ne auttavat tulevissa haasteissa.
Asia ei ole näin mustavalkoinen, koen vain selkeäksi lähteä jostakin esimerkistä liikkeelle. Tottakai opimme virheistä ja tietyissä asioissa niihin kannustamme myös osastolla. Samoin tv-alalla vaikkapa rahan ja turvallisuuden kanssa tulee olla aivan yhtä tarkka.
Korvaus
Kasvaa molemmilla aloilla vastuun mukana.
Palkka kuukaudessa jokseenkin sama, kuitenkin sillä erotuksella, että:
-Hoitoalalla ilta,-vklp ja yölisät tuovat palkkaan aina lisäkorvauksen, mitä ei saa tv-kuvauksissa.
Voisin jatkaa tätä pohdintaa loputtomiin joten kommentoikaa jos jokin asia kiinnostaa !
Jospa kaikkien Vappu oli hurja ja tavataan pian Seminaarin merkeissä ! Maiju Nousiainen
Tuotantopäällikkö, 2.apulaisohjaaja Yellow Film & TV.
Teatteri näyttelijä/ohjaaja (Teatteri-ilmaisun ohjaaja, Centria AMK.)
Lähihoitaja (Savon Ammatti-ja Aikuisopisto.)
Ylioppilas
Lähteet:
https://www.teme.fi/fi/temen-ohjeistus-uutta-tyoaikalakia-koskien/
https://www.superliitto.fi/tyoelamassa/lahihoitajan-tyo/
Kiitos Maiju! Tämä olikin mielenkiintoista.
VastaaPoistaKahden todella erilaisen ammatin vertailu samalta tekijältä oli todella kiinnostava aihe. Näitä itseasiassa olisi kiva kuulla enemmänkin. Vähän (ironisesti) hymyilytti lukiessa, kun aina parjataan hoitajan ammattia, mutta hah, pitäisikö kuitenkin välillä parjailla tätä kulttuurialaa :D. Palkassa ei juuri taida olla eroa, mutta hoitajilla on sentään työajat ja lisätkin löytyvät! No kutsumusammateiksi molempia kutsutaan ja ainakin itselle kulttuuri on AMMATTI, mutta ammatti rakkaudesta lajiin.
Niimpä ! Jos muilta löytyy tälläistä sekatyö-elämää, niin mielellään kuulisin ! :)
PoistaJoo, tässä oli kyllä hyvin kuvattu melko ääripäiset työnkuvat, vaikkakin toki myös yhtenäisyyttä löytyy kuten Isabella toi esiin. Tosi hyvä juttu kyllä, että sinulla on ollut tässä tilanteessa toinen vaihtoehto tehdä muita tärkeitä töitä. Vaihtelu virkistää jne :) - Emma
VastaaPoistaYksi oleellinen ero on: hoitotyöntekijöitä koski alkukesästä vielä valmiuslain työvelvoite.
VastaaPoistaOn kunniotettavaa, että joku on monipuolisesti ammattitaitoinen ja pätevä eri töihin!
- Kulttuurin ja taiteen tukeminen ja sote-alan tukeminen taitaa aina olla vastakkain, ainakin tähän aikaan kun valtion budjettia hahmotellaan.
Aika todella mukava ja mielenkiintoinen blogikirjoitus. Itse arvostan laajaa ja monipuolista osaamista eri aloilta. Mielenkiintoiseksi blogikirjoituksesi tekee myös se että molemmat alat ovat sellaisia joista jokaisella on edes joltain tasolta ymmärrystä asiasta eli lähinnä kokemusta asiakkaan näkökulmasta. Moni meistä on varmasti joskus ollut lähihoitajan kanssa jossain tekemisissä ja usea meistä on varmasti nähnyt jonkun elokuvatuotannon. Tosin se että mitä kulissien takana oikeasti tapahtuu, on ehkä vähemmän yleisessä tiedossa. - Kuten lopulta kaikkien muidenkin ammattien, joita itse ei ole kokenut... Niin, aloin pohtimaan asiaa syvemmin, että emmehän me lopulta voi tietää kenenkään muun ammatista kuin omastamme. Tottahan toki sellainen yleiskuva ammatin sisällöstä voidaan piirtää tai näyttää, mutta lopulta varmasti joka ammatissa tulee niitä erityispiirteitä esiin sitten itse ammattia tekiessä. Tai ehkä jokainen luo itse erityispiirteensä kyseiseen ammattiinsa, koska olemmehan kaikki erilaisia. Sapluuna voi olla sama, mutta tuotos eli työntulos aina erilainen?
PoistaItse olen pyrkinyt työelämässäni mahdollisimman monipuoliseen kokemukseen. Tai no, olen pyrkinyt elämässäni mahdollisimman monipuoliseen kokemukseen. Työn kautta kokemuksia on saanut kartutettua johonkin pisteeseen asti. Voi käydä läpi matalapalkka- ammatit, ne joihin ei tarvitse kummempaa tutkintoa. Sitten ne tutkinnon ja työkokemuksen takana olevat ammatit ovatkin vähän vaikeampia nähdä ja kokea, mutta reitti sellasienkin lähietäisyydeltä näkemiseen tai kokemiseen löytyy - ainakin joihinkin - esim. Vapaaehtoistyön tai talkootyön kautta. Esim. Statisti pääsee näkemään varmasti aika mielenkiintoisen elokuvantuotannon ammattialan pilkahduksen omasta näkökulmastaan.