11.12.2020

Johtaja, joka ei ole johtaja

 Koin pari viikkoa sitten omassa henkilökohtaisessa työnohjauksessani yhden suurimmista ahaa-elämyksistä hetkeen. Joku on varmasti yrittänyt iskostaa tätä päähäni jo aiemmin, mutta vasta nyt ymmärsin sen:  työntekijän tittelin ei tarvitse olla johtaja, jotta hän voi johtaa ihmisiä. Ihmisellä ei tarvitse olla alaisia, jotta hän voi olla johtaja. Voi olla johtaja, joka ei ole johtaja. 
Sen sijaan olen jo kauan sitten ymmärtänyt sen, että johtajan titteli ei automaattisesti tarkoita sitä, että osaa johtaa. Johtajalla voi olla useita alaisia ja paljon päätäntävaltaa, mutta häneltä puuttuu taidot, joiden avulla hän suoriutuu työtehtävistään. Jälleen voi olla johtaja, joka ei ole johtaja.

“Johtava alainen” ei kuitenkaan tarkoita sitä, että hän jyräisi oman johtajansa. Se ei tarkoita (aina) sitä, että se on jonkinlainen pakon edessä tapahtunut tila, kun varsinainen johtaja on epäonnistunut tehtävässään. Se ei edes tarkoita vain itsensä johtamista. Ajattelen sen enemmänkin niin, että kun ei-johtajan asemassa oleva henkilö kertoo selkeästi omat tarpeensa johdon tai kollegojensa suuntaan, hän ohjailee oman tonttinsa kautta muiden toimintaa, johtaa. 

Kun työntekijä, joka ei ole johtaja, johtaa omalla toiminnallaan muita, hän oikeastaan tukee muiden työtä. Varsinainen johtaja pystyy paremmin auttamaan ja luotsaamaan alaisiaan onnistumiseen, kun nämä ovat selkeästi ilmaisseet tarpeensa. Työntekijöillä on aina selkeämpi kuva työtehtävistään ja niiden suorittamiseen tarvittavista asioista, kuin johtajilla.
Pitää osata myös erottaa “johtava alainen” päsmäröinnistä ja pätemisestä. Hyvä johtaja ei kaipaa ketään ottamaan ohjia ja astumaan varpailleen. Hyvä johtaja kuuntelee alaisiaan ja ottaa huomioon tarpeet, ja hoitaa oman tonttinsa niin, että alaiset pystyvät tekemään omat tehtävänsä. 

Mietin myös, mikä on itsensä johtamisen ja tämän “johtava alainen” -homman ero. Samalla aloin miettimään mahdollistamista; johtajan rooli on olla mahdollistaja, mutta samoin alainen mahdollistaa johtajan työtä. Etsin ensin tietoa aiheesta aivan väärillä hakusanoilla; hyvästä/huonosta johtamisesta ja itsensä johtamisesta löytyy mielinmäärin materiaalia. Lopulta löysin termit alaistaidot ja työntekijätaidot. Ne molemmat pitävät sisällään myös johtamistaitoja, mutta eivät kuitenkaan löytämäni perusteella kuvaa täysin omaa ajatustani. Alaistaidot pitävät sisällään oman roolinsa ymmärtämistä, soveltamista, palautteen antamista ja vastaanottamista, vastuunkantoa ja luottamusta. 


Itselleni suurin välähdys oli se, että voin järjestellä omaa tonttiani loputtomiin ja johtaa itseäni, mutta jos en vie sitä pidemmälle, johtajani ei välttämättä osaa auttaa minua. Voin oman tonttini kautta vaikuttaa muiden toimintaan. Voin antaa deadlinet, kertoa tarpeeni, vaatia tietoja ja kertoa selkästi, mitä tarvitsen, miten ja milloin, jotta voin tehdä omat työni parhaalla mahdollisella tavalla. Voin toimia samalla tavalla kuin johtaja toimii, olematta varsinainen johtaja.


Lähteet:


Alaistaidot tarkoittavat myös vertais- ja johtamistaitoja
http://duunitori.fi/tyoelama/alaistaidot-vertais-ja-johtamistaitoja

Alaistaidot

https://johtajuus.info/johtajuus-ilmiona/esimiehen-rooli-ja-tehtavat/alaistaidot/

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.