9.2.2021

Journalismin vastuu: Ajatelmia korona-ajan journalismista, yksityisestä ja julkisesta terveydenhuollosta sekä itsemääräämisoikeudesta vanhainkodissa

Suuri Journalisti -palkinto jaetaan jälleen 10.3. Asian uutisointi herätti minut ajattelemaan journalismin vastuuta näin Korona-aikana. 

Ensimmäisten isompien Korona otsakkeiden lyödessä Suomen lehdistön läpi mukana oli kotipaikkakuntani Kiuruvesi. Otsikointi ja asian informointi oli itseni mielestä pöyristyttävän huonoa. 

Pohjustuksena tilanne tiivistetysti: Kallion Sydän nimisessä Attendon alaisuudessa toimivassa yksityisessä hoivakodissa sairastui yksi asukas Korona-virukseen. Hänen luonaan oli tutkimusten mukaan käynyt vierailija edeltävällä viikolla "etelästä". Tämä kyseinen asukas oli siis ensimmäinen joka sai tartunnan ja kaiken lisäksi liikkuva muistisairas ihminen. Henkilö oli asetettu karanteeniin luonnollisesti heti kun asiasta oltiin tietoisia, mutta vahinko oli jo tapahtunut. Hoivakodin asukkaat ovat iältään 80-104-vuotiaita joten kuolleita tuli useita. 

Ristiriita piilee mielestäni tässä: Hoivakodeissa asukkaiden  itsemäärämisoikeus pyritään pitämään niin normaalina kuin se on mahdollista. Ennen Koronan tuloa liikkumisen vapaus oli mahdollista myös vuodeosastoilla (kunhan ei mene toisten huoneeseen.) Se edesauttaa henkilön omaa jaksamista, ylläpitää lihaksistoa ja mahdollistaa uusia kokemuksia. Hoivakodeissa on myös oikeus pitää omia vaatteita, omia verhoja ja pussilakanoita. Omaiset voivat tuoda karkkeja ja omia lempiherkkuja asukkaalle (ei tosin nyt tällä hetkellä voi).

MUTTA miten pakotat muistisairaan, liikkuvan ihmisen huoneeseen? Paikoilleen? Lukitaanko ovi? Onko se todella ainut keino? Mitä kaikkia sääntöjä siinä rikotaan?

Lehdistö nautiskeli tapahtumasta oikein kunnolla. ATTENDON alla ja vastuulla ollut YKSITYINEN hoivakoti oli otsikoitu usein jotenkin näin.

“Kiuruveden hoivakodin asukaskuolemat kuohuttavat”

“Kiuruveden hoivakodin asukkaista on kuollut liki puolet – “Katsoin ensimmäisenä, onko lippu puolitangossa”

“Poliisi aloitti esitutkinnan Kiuruveden hoivakodista: Nippu raskaita rikosnimikkeitä, toistakymmentä epäiltyä”

Tästä saa kuvan, että Kiuruveden julkinen terveydenhuolto olisi päästänyt tilanteen noin pahaksi. 

Tässä jälleen yksi väittämä itseltäni alalla 10-vuotta työskennelleenä: Julkinen puoli toimii paremmin kuin yksityinen. 

En tarkoita, että esim. lääkäri-aikoja saisi todella nopeasti, mutta vuodeosastot ovat jatkuvan puunaamisen ja syynäämisen alla jo pelkästään valvojien toimesta joten paikkojen tulee olla puhtaina. Mitään siivouksia tms. ei voi jättää tekemättä säästö-syistä. Mitään tarvittavia välineitä ei voi jättää tilaamatta säästö-syistä. Asukkaita ei voi jättää valvomatta säästö-syistä.

Attendo ja sen vastuu-henkilöstö joutui asiasta poliisin tutkimuksen alle. Selvitetään missä kaikessa on säästetty ja siten ohjeistettu koko hoitohenkilöstöä tekemään asiat tietyllä tavalla, myös Korona-aikana. JA lopputulos oli tämä : 

“Huhtikuun toisella viikolla Attendo päätti keskeyttää hoivakodin toiminnan, jolloin sen toimintavastuu siirtyi Ylä-Savon sote-kuntayhtymälle.”

Eli julkinen puoli joutuu ottamaan vastuu yksityisistä hoivakodeista sillon kun hoivakodin toiminta ei ole heille enää taloudellisesti kannattavaa. Julkinen puoli jolla on jo lähtökohtaisesti kaikki muutkin palvelut. Ei siinä, olin tyytyväinen tähän asiaan, tiesin, että hommaan saadaan joku tolkku. 

Joten tullaan kysymykseen, jossa voi alkaa pohtimaan, mikä seuraavista on journalismin tavoite näinkin valtavan asian kuin kanssa kuin koronapandemia on:

-KLIKKIOTSIKON luominen

-HUOMION poisvieminen esimerkiksi siltä, että itse Koronaa ei saada haltuun

-MISSÄ asia tapahtui 

-KUKA taho oli vastuussa

-EMPATIAN välittäminen omaisille

-SYYTTELY ja väärän tiedon levittäminen

-PROVOSOINTI

-SIITÄ UUTISOINTI MIKÄ AUTTAA MEIDÄT ETEENPÄIN?

Mitä mieltä sinä olet? Mikä on journalismin/tin vastuu? Riippuuko se täysin siitä oletko Ylellä vai Seiskassa töissä? Onko sinulla journalistina varaa olla olematta "mulkku"?

Ja vielä ajatuksia siitä mikä mielestäsi olisi pahin/ paras vaihtoehto jos olisit itse 85-104 vuotias hoivakodin asukki (vähättelemättä tapahtuman hirveyttä ja sen aiheuttamaa surua ja menetyksiä):

-Ajaudun vuodepotilaaksi Koronan aiheuttamien liikkumisrajoitteiden vuoksi. Hiivun hiljaa pois makuuhaavojen ympäröimänä vuosien saatossa.

- Masennun yksinäisyyden vuoksi. Ajaudun lääkekierteeseen ja vuodepotilaaksi, hiivun hiljaa pois sängyn pohjalla vuosien saatossa.

-Kuolen Koronaan parissa päivässä. Samalla tavalla kuin olisin voinut kuolla seuraavaan Norovirukseen tai Influenssaan. 

Minulle viimeinen on hyvä vaihtoehto. Ajattelin elää nyt täysillä ja mielelläni kuolla seisaaltaan jonkun rakkaan harrastuksen parissa.

Ajatuksia olisi hienoa jakaa myös siitä jos muilla on vastaavia kokemuksia harhaanjohdattavista otsikoista tai aiheista joita piilotellaan toisilla otsikoilla. Esimerkiksi näiden "Koronan alkutaipaleessa jyrättyjen hoivakotien" jälkeen tiedän useita hoivakoteja joista ei uutisoitu tai uutisoida, vaikka Korona jyllää niissäkin.