6.11.2020

Kohti turvallisia tapahtumia

Keväällä koronatilanteen iskiessä päälle tapahtuma-ala pysähtyi kuin seinään. Alalla oli monin paikoin ollut takana monta kasvun vuotta. Pysähdys oli todella äkkinäinen ja koko kevättä seurannut aika on ollut haastavaa rajoitusten, säädösten ja tilanteiden alati muuttuessa. Parannusta, ainakaan varmaa, toiminnan varmasti mahdollistavaa sellaista ei taida olla odotettavissa ainakaan seuraavaan puoleen vuoteen. Jopa 2000 tapahtuma-alan yritystä onkin lähikuukausina lopettamisen uhan alla. 

Virtuaalitapahtumissa on puolensa ja puolensa - niiden kautta on löydetty lisää kanavia äkkitilanteeseen, mutta pitkässä juoksussa virtuaalisuus saattaa tavallaan myös ikään kuin kaventaa kenttää. Tai ainakin muokata toimijakenttää reilulla kädellä.

Kaiken kaikkiaan tapahtuma-alaa täytyisi erityisesti tässä megaluokan kriisissä ajatella kokonaisuutena. Esimerkiksi musikkitapahtumat saavat usein huomiota mediassa, mutta myös yritystapahtumat ovat koko tapahtuma-alan ekosysteemille todella tärkeitä. Monet toimijat ja alihankkijat toimivat useammalla eri sektorilla, hieman esimerkiksi vuodenajasta ja sesongista riippuen.

Kokonaisuutena toimimalla on mahdollisuus vaikuttaa ja saada kehitettyä uudet turvallisen tapahtuman mallit.

Oispa (turvallisia) tapahtumia!


Lähteet:

Musiikkialaa uhkaa musertava lasku - Ministeri Saarikko kutsuu Paula Vesalan ja muut alan toimijat tapahtuma-alan pelastusryhmään Yle 23.10.2020 Anne Nevalainen
https://yle.fi/uutiset/3-11606991

Jopa kahden tuhannen tapahtuma-alan yrityksen toimintaa uhkaa lopetus lähikuukausina – keskusjärjestö vaatii tapahtumille nopeaa exit-strategiaa
Tapahtumateollisuus ry, 4.11.2020
https://www.tapahtumateollisuus.fi/ajankohtaista/2020/11/jopa-kahden-tuhannen-tapahtuma-alan-yrityksen-toimintaa-uhkaa-lopetus-lahikuukausina/

4 kommenttia:

  1. Jep, esim. meillä on peruuntuneet KAIKKI yksityistapahtumat, joka on n. 30% kaikesta meidän liikevaihdosta, lähes puolet omarahoitusosuudesta.

    Itse en usko virtuaalitapahtumien kantavan pidemmän päälle, en myöskään näe, että esimerkiksi kannattaa hirveästi panostaa teatteriesitysten striimaamistoiminnan kehittämiseen. Onko se silloin oikeastaan edes teatteria? Karanteeniteatteri on tosin hienosti onnistunut tässä, ja heillä riittää ihan mukavasti katsojia, mutta saa nähdä kantaako striimatut esitykset kuinka pitkälle. Itse olen skeptinen, mutta se saattaa myös johtua väsymisestä koko tilanteeseen :D

    Toki striimatut tapahtumat tavoittavat ihmisiä uudella tavalla, mutta nekäät eivät ole täysin saavutettavia. Pitää olla laitteisto ja tarpeeksi hyvä nettiyhteys. Vaikka tapahtumasta puristettaisiin parhaan mahdollisen laatuista tavaraa ulos, niin se voi olla vastaanottajalla aivan puuroa, jos hän on jonkun mokkulan varassa tai huonosti katetulla alueella.

    VastaaPoista
  2. Toki tosin esimerkiksi juuri seminaarit, palaverit tai yritystapahtumat menevät varmasti hybridimalliin!

    VastaaPoista
  3. Meillä konsertit lyhentyivät tunnin mittaisiksi ,väliajattomaksi konserteiksi. Illan aikana esitämme saman ohjelman kahteen kertaan. Saliin otamme alle puolet normaalista väkimäärästä turvavälit huomioiden .Konserttien välillä salin kosketuspinnat pyyhitään,käsidesiä on saatavilla useassa pisteessä ja maskejakin on myynnissä. Kaikki mahdollinen on pyritty tekemään että tapahtuma olisi turvallinen. Silti osa ihmisistä ei uskalla saapua paikalle.

    VastaaPoista
  4. Virtuaaliset tapahtumat ovat todella ongelmallisia, kun ajattelen lapsille ja nuorille suunnattua toimintaa. On epärealistista ajatella, että lapset voisivat samalla tavalla osallistua virtuaalisiin tapahtumiin kuin aikuiset. Erityisesti pienillä lapsilla, jotka kaipaavat läsnäoloa voidakseen osallistua. Olen myös hyvin huolissani kulttuuritapahtumien luomista yhteisöllisyyden tiloista, joissa lapset ja nuoret voivat yhdessä kokea ja olla juuri sellaisia kuin ovat. Kun harrastus tai tapahtuman kokeminen jää nettiyhteyksien varaan puhumattakaan arjen jalkoihin kotona on yhtälö aika toivoton. Korona aiheuttaa myös turvallisesti järjestetyissä tapahtumissa ongelmia, sillä monet lapset liikkuvat isovanhempien kanssa näissä tapahtumissa ja monet isovanhemmat kuuluvat riskiryhmiin. Moni nuori ja lapsi voi huonosti, kun todelliset kohtaamiset poistuvat. Heillä ei myöskään ole samanlaista aikakäsitystä kuin meillä aikuisilla joille vuosi on kuitenkin suhteellisen lyhyt aika. Oma kolmevuotiaani tuskin edes muistaa enään aikaa ilman maskia ja rajoitteita.

    Uskon, että aikuisille suunnatut striimatut tapahtumat erityisesti konferenssit ja seminaarit saavat jatkoa virtuaalisina myös korona ajan jälkeen ja niiden kehitys tässä ajassa onkin olut positiivista. tämän kaltaiset tapahtumat toimivat hyvin virtuaalisessa ympäristössä, sillä olemmehan jo vuosien varrella tottuneet esimerkiksi TED talk puheiden seuraamiseen videoiden kautta. Omalla tavalla tämä mahdollistaa laajemmalle yleisölle osallistumisen. Jos vielä opisimme virtuaalisen verkostoitumisen taitoja ja pystyimme kehittämään tapoja joilla tutustua ja verkostoitua näillä foorumeilla niin näkisin monen tulevaisuuden tapahtuman asettuvan luonnollisesti verkkoalustoille.

    VastaaPoista

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.